Jest co najmniej kilka przykładów artykułów spożywczych uznawanych za swego rodzaju standard, produkt, który po prostu musi znaleźć się w każdej kuchni. Bez dwóch zdań do tej kategorii można zaliczyć ocet spożywczy. Już teraz sprawdź najważniejsze informacje na temat rodzajów octu i zapoznaj się z ich opisem.
Ocet spirytusowy – krótka charakterystyka
Ocet spirytusowy to nic innego jak wodny roztwór kwasu octowego, stanowiący efekt fermentacji octowej alkoholu. Jest najczęściej stosowany jako przyprawa zakwaszająca potrawy. Łatwo rozpoznać ocet spirytusowy, ponieważ ma on bardzo ostry zapach oraz wyrazisty smak. Między innymi ze względu na te właściwości należy spożywać go z umiar, w nadmiarze jest bowiem szkodliwy dla organizmu.
Ocet balsamiczny – poznaj jego cechy!
Kolejnym rodzajem jest ocet balsamiczny, typowy dla kuchni włoskiej. Stanowi tam składnik marynat, sosów sałatkowych, czy staje się dodatkiem do deserów oraz owoców. Powstaje on z tak zwanego moszczu winogronowego, dojrzewającego przez długi czas w specjalnych, drewnianych beczkach. Ocet balsamiczny przyjmuje postać gęstej cieczy o czarnym kolorze i specyficznym smaku – jednocześnie słodkim oraz gorzkim.
Ocet jabłkowy – kiedy można go używać?
Warto wspomnieć także o cieszącym się popularnością occie jabłkowym. Ta odmiana powstaje właśnie z tych owoców, a dokładniej jej wytworzenie jest możliwe dzięki zajściu fermentacji octowej cydru. Ma on szerokie zastosowanie w kuchni – pełni tam rolę konserwantu, przyprawy, dodatku do licznych dań. Jednak stosuje się go nie tylko wewnętrznie, ale również zewnętrznie (jako naturalny kosmetyk lub produkt pomagający walczyć z wieloma dolegliwościami).
Ocet winny – co trzeba o nim wiedzieć?
Ocet winny wytwarzany jest z białego lub czerwonego wina. Podobnie, jak w przypadku innych odmian, jego główną rolą również jest nadawanie potrawom kwaśnego smaku. Można stosować go do przyrządzania wielowarzywnych surówek i sałatek, a także jako składnik marynat do mięsa.
Rodzaje octu spożywczego – podsumowanie
Zamieszczone powyżej wyliczenie pokazuje, że różne są odmiany tego produktu. Zatem kupując ocet spożywczy z biozdrowy.pl masz do wyboru kilka rodzajów, które możesz dopasować do swoich potrzeb. W końcu to, że jeden ocet sprawdzi się w przypadku danej potrawy, nie jest równoznaczne z tym, że będzie pasował do innego dania. Czerp więc z właściwości tych produktów i pamiętaj, że ocet sprawdzi się nie tylko w kuchni, ale również jako ekologiczny środek przydatny podczas domowych porządków.
źródło zdjęć: freepik.com