Warto podkreślić, czym charakteryzuje się mąka durum i z jakich powodów jest jedną z najlepszych rodzajów mąki. Mąka wytwarzana jest z twardej pszenicy, czyli semoliny. Semolina bogata jest w białko, witaminy oraz różne składniki odżywcze, które są niezwykle wartościowe i odgrywają dużą rolę w diecie. Co więcej, semolina ma wiele właściwości zdrowotnych, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, choćby przez zawartość błonnika pokarmowego oraz niezbędnych węglowodanów.
Mąka durum – charakterystyka i zastosowanie
Jeśli chodzi o szczegółowy skład mąki, w jej zawartości znaleźć można fosfor, żelazo, witaminę B1 czy miedź. Odznacza się również niskim indeksem glikemicznym, dlatego jest często wybieraną alternatywą dla mąki pszennej. Gruboziarnista mąka będzie świetnym wyborem dla wyrobów makaronów, ciast na pizze, naleśników, racuszków czy innego rodzaju placuszków. Mąka durum gwarantuje niezwykle smaczne, a także zdrowe wyroby makaronowe i naleśnikowe. Semolina to doskonałe rozwiązanie dla osób, które przebywają na diecie i ograniczają mączne produkty. Przez tak zdrowy skład mąki durum, można bez wątpliwości stosować ten rodzaj mąki, który pomoże utrzymać szczupłą i zadbaną sylwetkę.
Mąka durum – właściwości zdrowotne
Bogaty skład w wiele wartości odżywczych pozytywnie wpływa na nasze zdrowie i funkcjonowanie organizmu. Jednym ze składników, który odgrywa dużą rolę w zdrowotnym oddziaływaniu, jest luteina. Luteina chroni oczy przed różnymi dolegliwościami i zwyrodnieniami, a także wpływa na utrzymanie skóry w dobrej kondycji. Mąka durum jest również idealnym produktem, który wspiera walkę z miażdżycą oraz pomaga w procesach zachodzących w naszym mózgu. Zawarte w składzie minerały, takie jak żelazo oraz kwas foliowy chroni organizm przed anemią i dostarcza niezbędnych wartości. Co więcej, stosując mąkę durum, można zapobiec wypadaniu włosów oraz niedokrwistości.
Co można przyrządzić z mąki durum? – podsumowanie
Mąka durum jest idealnym produktem dla osób przebywających na diecie i nie tylko. Jej zdrowotne właściwości wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu każdego, a zawarta semolina gwarantuje niepowtarzalny smak wszystkich dań. To świetny wybór do produkcji pizzy, rozmaitych makaronów oraz różnych rodzajów placuszków.
Źródło zdjęć: freepik.com