
Jego ziarenka są niewielkie, mogą być niebieskie lub białe i mają dużo zastosowań w kuchni. O czym mowa? Oczywiście o maku! Jest to jedna z przypraw, którą się kocha lub nienawidzi, jednak nie można zaprzeczyć, że chyba każdy o niej słyszał. Dzisiaj dowiesz się trochę więcej o białym maku, który również warto lepiej poznać.
Co to jest biały mak?
Biały mak można także spotkać pod nazwą indyjski lub azjatycki. W smaku jest o wiele delikatniejszy i słodszy niż jego niebieski odpowiednik, jednak kiedy się go podsmaży, to staje się bardziej pikantny. Cena za biały mak również jest większa niż za niebieski, ale wynika to z tego, że to produkt o wysokiej jakości.
Mak biały jest wykorzystywany w celach kulinarnych już od zarania dziejów. Jest składnikiem wielu potraw, jak i leków, a także ma szereg dobroczynnych właściwości. Do tego nadaje potrawom wyrazistego smaku. Jeśli chodzi o lecznicze właściwości maku, to wykorzystywali je już w starożytności, np. w Grecji, Rzymie, Chinach czy na Bliskim Wschodzie. Sumerowie z kolei nazywali biały mak „rośliną radości”. W związku z tym warto zastanowić się nad kupnem białego maku do swojej kuchni, żeby zacząć używać go podczas gotowania czy niewielkich infekcji.
Właściwości i zastosowanie białego maku
Biały mak zawiera wiele węglowodanów, białka i błonnika, które pozytywnie wpływają na układ pokarmowy i trawienny. W białym maku można także znaleźć takie minerały jak miedź, wapń, fosfor, żelazo, magnez czy cynk. Dodatkowo jest bogaty w witaminy: C, B1, B2, B3, A i E. Dzięki temu biały mak powinien bardziej pożądanym produktem w każdej kuchni. Zamiast stosowań powszechnie znany niebieski mak można zastanowić się nad tą niewielką zmianą.
Biały mak tak samo świetnie sprawdzi się jako dodatek do cist, deserów czy wypieków francuskich, a nawet potraw wigilijnych. Warto wspomnieć, że biały mak jest także głównym oraz niezbędnym składnikiem do produkcji rogali marcińskich. To właśnie dzięki niemu możemy cieszyć się tym nietuzinkowym smakiem. Z białym makiem można zrobić także makowca, pierogi lub ryż na słodko.
Gdzie kupić biały mak?
Być może zastanawiasz się, gdzie najlepiej kupić biały mak. W końcu nie widuje się go na półkach sklepowych tak często, jak maku niebieskiego. Jeśli chcesz zakupić biały mak – postaw na sklep internetowy. Tam dostaniesz o wiele większą pojemność niż w sklepach stacjonarnych, a poza tym będzie on dostępy w o wiele bardziej atrakcyjnej cenie.
Spróbuj białego maku i przekonaj się, że jeszcze bardziej możesz wzbogacić swoje życie kulinarne!
freepik.com