Jakie są najpopularniejsze rodzaje soli spożywczej?

Przyprawy to przykłady artykułów spożywczych, które znajdują się w każdej kuchni. Niektórzy stosują jedynie tradycyjne dodatki tego typu, natomiast inni lubią eksperymentować i ubogacać smak przyrządzanych potraw za pomocą nieco bardziej oryginalnych ziołowych mieszanek. Wśród klasycznych przypraw najbardziej popularny jest pieprz oraz sól spożywcza. Warto nieco bliżej przyjrzeć się tej drugiej i skupić na jej różnych odmianach. Już teraz sprawdź, jakie są najczęściej wykorzystywane rodzaje soli spożywczej!

Sól kamienna – co to jest?

Sól kamienna wyróżnia się największą popularnością. Jest ona wydobywana w kopalniach, z ukształtowanych tam wieki temu złóż. Niemal w całości jej skład to chlorek sodu. Ten rodzaj soli cechuje się charakterystyczną, białą, lekko zabrudzoną barwą, może przyjmować postać drobnoziarnistą lub gruboziarnistą. Warto podkreślić, że sól kamienna znajduje swoje zastosowanie nie tylko w branży kulinarnej, ale również w kosmetyce. Ponadto ma istotne znaczenie w kontekście domowych sposobów radzenia sobie z różnymi dolegliwościami.

Sól morska – co warto o niej wiedzieć?

Kolejnym przykładem soli kuchennej jest sól morska, która także w przeważającej części składa się z chlorku sodu. Ze względu na jej pochodzenie często nazywa się ją prawdziwym skarbem wywodzącym się właśnie z głębin mórz oraz oceanów. Pozyskuje się ją w ramach odparowywania słonych zbiorników wodnych, a jej specyficzne właściwości (wygląd, smak, czy skład) mogą różnić się między sobą w zależności od konkretnego miejsca pochodzenia.

Sól himalajska – czym się wyróżnia?

Najbardziej charakterystyczna jest jednak sól himalajska – to wszystko dzięki różowemu zabarwieniu takich kryształków. Wbrew swej nazwie pochodzi ona z Pakistanu (a dokładnie regionu Pendżab). Wydobywa się ją ręcznie, przez co jest wolna od zanieczyszczeń i uznaje się ją za jedną z najzdrowszych odmian soli – dobrze włączyć sól himalajską do swojej diety.

Rodzaje soli spożywczej – podsumowanie

Powyższe zestawienie pokazuje, że sól spożywcza niejedno ma imię. W efekcie każdy z nas, podczas gotowania, ma możliwość stawiania na jej różne wersje. Wybór może być tutaj uzależniony od osobistych upodobań, czy też rodzaju przygotowywanych potraw. Warto jednak w praktyce wypróbować wszystkie dostępne opcje, aby wyrobić sobie własne zdanie odnośnie tego, która sól spożywcza w sklepie Biozdrowy jest dla nas najlepsza i najzdrowsza. Zawsze należy jednak pamiętać, że nadmiar tego składnika jest szkodliwy, trzeba więc stosować się do zaleceń i nie przekraczać dziennej porcji.

Źródło zdjęć: freepik.com

 

Zostaw swój komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *