Wegański sernik z czereśniami

Dzisiaj coś co możecie przygotować bardzo szybko i równie szybko to zjeść :) Sernik z orzechów nerkowca, migdałów oraz daktyli, udekorowany czereśniami.

Wszystko czego potrzebujecie to:
• 2 szklanki migdałów
• 1 szklanka daktyli
• 2 szklanki nerkowców
• pół szklanki oleju kokosowego
• miód
• pół kilograma czereśni

Jak przygotować nasz sernik:
• Namaczamy migdały, daktyle i nerkowce by trochę zmiękły i łatwiej się je miksowało (wystarczy trzydzieści minut)
• Następnie miksujemy daktyle z migdałami tak by się ze sobą łączyły ale nie za mocno, dobrze jak widać ich strukturę. Masę układamy w słoiczkach i równomiernie naciskamy, aby stworzyć spód. Słoiczki wstawiamy na czterdzieści minut do zamrażalnika.
• Teraz miksujemy orzechy nerkowca wraz z odrobioną miodu i olejem kokosowym, aż uzyskamy gładką masę
• Wyciągamy słoiki z zamrażalnika i masę z nerkowców wylewamy na masę z migdałów i daktyli, ponownie wkładamy do zamrażalnika na około dwie godziny, aż nasz sernik stężeje
• Czereśnie pozbywamy pestek i rozgniatamy je delikatnie widelcem i nakładamy na sernik.

Smacznego :)

 

Pamiętajcie, że orzechy nerkowca mają wiele wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych. Te odznaczające się delikatnym, słodkim smakiem orzechy mogą zapobiec rozwojowi cukrzycy typu 2. Poza tym garść orzechów nerkowca dziennie pomoże pozbyć się zbędnych kilogramów.

 

 

Daktyle natomiast to owoce, których właściwości odżywcze docenią szczególnie sportowcy. Daktyle, zarówno te suszone, jak i surowe, są skarbnicą cukrów prostych, będących źródłem energii podczas intensywnego wysiłku, a ponadto uzupełnią niedobór glikogenu oraz potasu w organizmie. Poza tym daktyle zapobiegną miażdżycy, złagodzą objawy menopauzy i pomogą uporać się z zaparciami.

 

 

No i jeszcze migdały, które posiadają wiele wartości odżywczych, a co za tym idzie – prozdrowotnych właściwości. Można je polecić także na odchudzanie, gdyż zapobiegają napadom głodu. Poza tym łagodzą stres i koją nerwy, a także obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi, zapobiegając tym samym miażdżycy i cukrzycy.